понеделник, 21 септември 2009 г.

101 ГОДИНИ ОТ ОБЯВАВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

МГЕРБ - Търговище иска да се обърне към всички българи и да ги поздрави за този наистина прекрасен български празник. Преди 101 години България изковава своята независимост. Това е един от най-ярките и същевременно малкото добри и успешни ходове на българската дипломация от Освобождението от турско робство до днешни дни.

В нашата най-нова история от 1878 насам има няколко национални катастрофи. Наред с тях трябва да помним и миговете на нацинален триумф и победа, какъвто е 22 септември 1908 г. Независимостта е най-висшата форма на свободата. Както знаем наред с нуждата да диша, да се храни, да пие вода, човек се нуждае и от свобода. Тя е едно от нещата които оценяваме и разбираме колко е важно, чак когато го изгубим, но след това е много трудно да си я върнем.

Днес във времена на промени ние трябва да продължаваме да се стремим към независимост, както национална, така и лична. Важно е и как ще се държим в Европейския Съюз. Като част от Обединена Европа, трябва да съхраним своята идентичност, защото това е същността на ЕС – богатство от различни нрави и култури.

Най-важното е да не забравяме, че свободата е състояние на духа. А здравият дух не може да бъде пречупен от никого. Дали в дома, в училището или на работното място, ние трябва да се борим за нашата лична независимост. Пътят по който я отстояваме е труден, но още по- труден е пътят по който можем да си я върнем, веднъж загубена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар