събота, 28 януари 2012 г.

МГЕРБ-Търговище посети изложба открита по повод освобождението на Търговище




"Българското опълчение – героичната летопис на една война” e изложбата, с която Регионален исторически музей – Търговище ще отбеляза 134 години от Освобождението на Търговище.
Младежите се запознаха с фактите от българското участие в Освободителната Руско-турска война /1877-1878/. Многобройни оригинални експонати препращат към личности и събития, свързани с пътя на опълченците и Шипченската епопея. Показани са военни униформи на руски офицери и българското опълчение, различни видове хладно и огнестрелно оръжие, снимки и документи на опълченци, оригинални картини на български художници, пресъздали историческите картини и събития.

На изложбата можеха да се видят и материали свързани с опълченци от Търговище като Иван Цачев и Велико Филипов и находките от проучванията на руското гробище край Търговище, където днес е мемориала на Българо-руската дружба. Търговищенци ще видят и последните постъпления в музея – документи и снимки на щабс капитан Иван Шостак – ротен командир в Шеста опълченска дружина, останал в България след Освобождението със своето семейство в търговищкото с.Бряг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар